czwartek, 14 marca 2013

Filet z kurczaka w migdałowej panierce




Filet z kurczaka w migdałowej panierce



Filet z kurczaka z migdałowej panierce, do tego sałatka z selera i mamy smaczny posiłek na lunch albo ciepłą kolację. Przepis na sałatkę podałam wcześniej na moim blogu.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 opakowanie zmielonych migdałów
  • sól morska
  • pieprz
  • kurkuma
  • pieprz cayenne
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia 

Wykonanie:

Z umytego i osuszonego filecika z kurczaka wykrawamy brzydsze kawałki i dajemy je na przykład pieskowi, który tylko czeka na takie okazje ;). Kroimy nasz ładny kawałek mięsa na 4 części.
Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, kurkumą oraz pieprzem cayenne. Wkładamy w kolejności nasze fileciki najpierw do rozmąconego jajka, a następnie obtaczamy w mielonych migdałach. Smażymy chwilkę z obydwu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papier kuchenny w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy z ulubionymi sałatkami.






Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wyglada tak bosko, ze zazdroszcze osobie, ktora miala przyjemnosc to zjesc ! *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurczaka w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie potrafię zrozumieć jak ludzie smażą na oliwie... dla mnie tylko olej rzepakowy, bo po pierwsze ma wyższą temperaturę dymienia, a po drugie jest... zdrowszy. Ma więcej omega-3 i witamin i moim zdaniem używając oliwę do smażenia zwyczajnie przepłacamy za coś co nie jest tego warte...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Pani/Pana zdanie i styl smażenia, ja to szanuję, proszę również uszanować moje ;)
      pozdrawiam !

      Usuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...