środa, 20 lutego 2013

Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i sezamem


Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i sezamem

Zupa z pieczonych buraków w nieco innych smakach, dla odważniejszych i lubiących nowe i ciekawe potrawy. Niewątpliwie zupka jest bardzo zdrowa, wszystkie witaminy pozostają w buraku, pieczonym w folii aluminiowej. A ich słodycz jest zniewalająca :)

Składniki:
  • 4 buraki (u mnie są to podłużne)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1,5 litra wody (opcjonalnie, tak aby przykryło nam warzywa)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1,5 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g masła
Wykonanie:

Buraki każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do pieca na okolo1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie należy sprawdzić, czy już są miękkie.
Po wystudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w mała kostkę. Obrane i umyte ziemniaki i marchew również kroimy w mała kostkę. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, soli odrobinę i słodzimy, karmelizujemy. Dorzucamy warzywa i smażymy chwilę aż lekko zmiękną, a następnie buraki. Podlewamy woda tak aby przykryć zawartość garnka, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy około 15-20 minut. Następna czynność to miksowanie całości i ponowne gotowanie tylko przez chwilkę, aby połączyć mleko kokosowe z nasza zupką. Na talerzu posypujemy prażonym sezamem i mamy ciepły, barwny i bardzo zdrowy posiłek. Smakuje również maluszkom (testowane ;-))


Smacznego.

1 komentarz:

  1. Super przepis ja dla tzw.zdrowotnosci nie pieke w folii Bo aluminium naprawde nam nie sluzy-pozdrawiam I dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń