wtorek, 19 lutego 2013

Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym z winem musującym




Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym i winem musującym



Bardzo szybkie, sycące i smaczne danie.
Zapraszam.



Składniki:
  • makaron spaghetti - około 200 g
  •  krewetki gotowane - 150 g
  • śmietanka słodka - 200 ml
  • szklanka białego wina musującego słodkiego (albo wytrawnego)
  • czosnek - 3 ząbki
  • sól morska - pól łyżeczki (wedle gustu)
  • szczypta pieprzu czarnego
  • pieprz cayenne - szczypta (u mnie pól łyżeczki, ewentualnie świeża ostra papryczka - rozwiązanie idealne)
  • masło - 50 g
  • pęczek świeżej natki pietruszki
Wykonanie:

Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie i odstawiamy. Na patelni (ceramicznej) rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekany czosnek, lekko podsmażamy i dorzucamy umyte, obrane i oczyszczone krewetki. Przyprawiamy i chwile smażymy, dolewamy wino. Po odparowaniu alkoholu wlewamy śmietankę i wszystko chwilę dusimy. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę i nasz wcześniej ugotowany makaron. Mieszamy całość i łączymy ze sobą. I gotowe.



 Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda smkowicie! Uwielbiam te małe, różowe potworki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodałam uduszone pieczarki i wyszło przepyszne, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze spaghetti jakie kiedykolwiek jadlam! Robilam je juz z 5 razy i za kazdym razem smakuje nam jeszcze bardziej. Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodajcie na koniec odrobinę startej skórki z cytryny - obłęd! poezja! 3* Michelina :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...