wtorek, 5 lutego 2013

Spaghetti carbonara


Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara w sosie śmietanowym.

Składniki:
  • makaron spaghetti - 250 g
  • śmietanka słodka - 400 g
  • boczek wędzony - 200 g
  • dwa żółtka
  • dwa ząbki czosnku
  • masło - 30 g
  • oliwa - jedna łyżka
  • ser mozzarella na wagę - 100 g
  • dwie łyżki octu balsamicznego z białego wina
  • pieprz 
  • natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:

Na patelni (u mnie ceramiczna) rozgrzewamy oliwę z masłem, dorzucamy czosnek obrany i rozgnieciony, chwilę smażymy i wyciągamy z patelni. Dodajemy boczek i smażymy chwilę aż nabierze dobrego koloru i zapachu. Dolewamy ocet i czekamy aż odparuje, następnie wlewamy 200 g śmietanki i całość dusimy, śmietanka nam się zredukuje, dlatego kolejną porcję jej 200 g w osobnej miseczce mieszamy z żółtkami po to by je dodać na koniec duszenia. Łączymy całość, dorzucamy posiekaną pietruszkę i mieszamy z makaronem wcześniej ugotowanym al dente.
Posypujemy jeszcze wierzch na talerzu pietruszka i startym na dużych oczkach serem mozzarella. Oczywiście dobór sera jest dowolny, kwestia gustu kucharza i organizatora kolacji przy świecach ;)
Dodam jeszcze, że nie użyłam soli do tego dania, gdyż jest boczek. 





Smacznego.


2 komentarze:

  1. robiłam kiedyś i do dziś nie zapomnę tego smaku

    OdpowiedzUsuń
  2. Ochota na carbonarę chodzi za mną już od dłuższego czasu, a dokładnie od ostatniej wizyty w Dominium. Spróbowałam od przyjaciółki tego makaronu i okazało się, że oprócz pysznej pizzy, można tam dostać smaczny makaron. Dziś biorę się za Twój przepis i dzięki temu już wiem, co będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń