piątek, 22 lutego 2013

Łosoś z patelni grillowej z brokułami w sosie beszamelowym z rokpolem i pomidorkami koktajlowymi



Łosoś z patelni grillowej z brokułami w sosie beszamelowym z rokpolem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
  • łosoś świeży - około 150-200 g
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 brokuł
  • 3 pomidorki koktajlowe
Sos beszamelowy:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 30 g sera pleśniowego rokpol
Wykonanie:

Łososia myjemy dokładnie, osuszamy i marynujemy w soku z cytryny, oliwie, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, a następnie po wyciągnięciu jej z marynaty dokładnie osuszamy papierem kuchennym. Przekrajamy w taki sposób jak widać na zdjęciu i w takiej formie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i delikatnie obsmażamy z obydwu stron, po kilka minut na jedną stronę (krótko!). Jednocześnie kładziemy na patelni obok ryby pomidorki i również grillujemy. Kiedy ryba się przyrumieni i nasze pomidorki, ściągamy bardzo ostrożnie z patelni tak aby nie uszkodzić struktury mięsa i układamy na półmisek. Brokuły umyte i pokrojone na mniejsze części gotujemy krótko, około 5 minut w osolonej wodzie, po czym hartujemy w zimnej. Odcedzamy i układamy przy naszej rybie.
W osobnym garnku roztapiamy masło, dosypujemy mąkę i mieszamy, po chwili dolewamy stopniowo mleko mieszając, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i serem pleśniowym. 
Polewamy sosem nasze brokuły i posypujemy jeszcze delikatnie rozkruszonym serem pleśniowym. Ozdabiamy cytryną i gotowe. 



Smacznego.



3 komentarze:

  1. Ten chrupiacy a zarazem delikatny losos, ten sos beszamelowy z rokpolem, te soczyste zielone brokuly i te slodziutkie pomidorki koktajlowe bede jeszcze dlugo mi sie snily po nocach !

    OdpowiedzUsuń