środa, 27 lutego 2013

Łosoś pieczony w folii aluminiowej z ziemniaczkami "pépite" i sałatą lollo rossa




Łosoś pieczony w folii aluminiowej z ziemniaczkami "pépite" i sałatą lollo rossa



To jest kolejne moje odkrycie na łososia, tym razem kupiłam większą połowę świeżego łososia od strony ogona, wy-filetowałam, a następnie uzyskałam z całości trzy dania, pierwsze z nich to filety pieczone w folii.
Zapraszam.

Proporcje dla 4 osób:

Składniki do przyrządzenia ryby:
  • 4 niewielkie filety ze świeżego łososia
  • sól morska
  • pieprz
  • musztarda dijon
  • 2 limonki
  • świeża natka pietruszki
Dodatki do ryby:
  •  ziemniaczki odmiany "pépite" - 1 kg
  • oliwa
  • masło
  • sól morska
  • pieprz
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • czosnek - 3 ząbki
  • sałata odmiany lollo rossa - kilka liści
Sos do sałaty i do ryby:
  • oliwa - 5 łyżek
  • musztarda dijon - 2 łyżeczki
  • sok z limonki - 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • sól morska - szczypta
  • pieprz - szczypta
Wykonanie:

Filety osuszone bez ości (które należy usunąć) układamy w folii w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z limonki i smarujemy musztarda dijon, kładziemy na każdym kawałku gałązkę świeżej pietruszki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 200 stopni do pieca na około 30 minut (może być ten czas zmniejszony w zależności od jakości pieca, ponieważ ryba powinna być wilgotna i delikatnie upieczona. 

W misce umyte ze skórką ziemniaczki przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oliwą.
Patelnię (w moim przypadku jest to ceramiczna, którą uwielbiam za jakość i jej urok ;)) rozgrzewamy i wrzucamy nasze mini kartofelki, smażymy około 30 minut na małym ogniu mieszając i podrzucając co jakiś czas. Przy końcu dodajemy plaster masła, posiekany czosnek i posiekaną świeżą natkę pietruszki i chwilę smażymy (1-2 minuty). 

Sos do sałatki tradycyjnie mieszamy w miseczce energicznie na aksamitną masę i polewamy nim na talerzu sałatę i rybę. Ozdabiamy jeszcze gałązkami świeżej pietruszki i plastrami limonki. 
Danie gotowe, bardzo smaczne i zdrowe, polecam.




 Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...