czwartek, 21 lutego 2013

Naleśniki z serem i pomarańczami, polane syropem klonowym i posypane prażonymi migdałami








Naleśniki z serem i pomarańczami, polane syropem klonowym i posypane prażonymi migdałami




Naleśniki mojej fantazji i smaków mojego domowego szczęścia :)
Danie może być smacznym śniadaniem, słodkim obiadem, deserem i wieczorną zachcianką.



Składniki na ciasto:
  •  2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
  • 4 pomarańcze
  • 7 łyżek serka homogenizowanego
  • 6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
  • garść migdałów prażonych
  • syrop klonowy
Wykonanie:

Ciasto na naleśniki wszystkim dobrze znane, a więc tradycyjnie, w misce złączyłam mikserem wszystkie składniki, czyli jajka, mąkę, mleko, sól i masło na konsystencję lekko kremowej śmietany. Użyłam mąki żytniej dla podwyższenia walorów witaminowych i dietetycznych. Na patelni przystosowanej do smażenia naleśników roztopiłam odrobinę masła i w kolejności usmażyłam z tych proporcji 9 naleśników z obu stron.
W osobnej miseczce rozrobiłam serek z sokiem z pomarańczy i cukrem na gładki krem. Pomarańcze umyłam, okroiłam z zewnątrz dokładnie ze skóry, a następnie pokroiłam w plastry. Migdały uprażyłam na małym ogniu w garnku o grubym dnie na złocisty kolor. 
Naleśnik od wewnętrznej strony posmarowałam kremem, który wcześniej przygotowałam, ułożyłam na nim plastry pomarańczy i zawinęłam. Zewnętrzną stronę ozdobiłam jeszcze plastrami pomarańczy, posypałam migdałami i polałam syropem klonowym.




  


Smacznego!


4 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...