piątek, 15 lutego 2013

Kapusta czerwona duszona z winem


 Kapusta czerwona duszona z winem

Kapusta czerwona jako pyszny dodatek do mięs, duszona w czerwonym wytrawnym winie, co wzbogaci jej smak i podkreśli piękny kolor. Z nutka słodyczy :)

Składniki:
  • Kapusta czerwona - około 1 kg
  • cebula czerwona - szt. 2
  • ocet balsamiczny ciemny - 4 łyżki
  • goździki - 6 szt.
  • masło - 50 g
  • gałka muszkatołowa - pól łyżeczki (świeżo starty)
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • oliwa - 2 łyżki
  • miód lipowy - 2 łyżki
  • cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
  • sól morska - 1,5 łyżeczki
  •  pieprz - 0,5 łyżeczki
  • czerwone wino - 250 ml
Wykonanie:

Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, solimy odrobinę i słodzimy cukrem, karmelizujemy. Po chwili dorzucamy poszatkowaną, umytą i osuszoną kapustę, chwilę smażymy. Zalewamy winem i przyprawiamy resztą przypraw, a więc, goździki, sól, pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa. Miód dodajemy na samym końcu aż kapusta będzie miękka. Czas gotowania około 40 minut.  
 I gotowa aromatyczna i bardzo smaczna kapusta. Wystarczy dobre, świeże, chrupiące pieczywo, na przyklad bagietka i danie nas zadowoli i nasyci :)




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz