niedziela, 3 lutego 2013

Kanapka z wędzonym łososiem, żółtym serem, jogurtem naturalnym i cytryną





 Kanapka z wędzonym łososiem, żółtym serem, jogurtem naturalnym i cytryną           



Niedzielne śniadanie na słono z herbatką imbirową.
Zapraszam.



Składniki:
  • łosoś wędzony - kilka plastrów
  • żółty ser - również kilka plastrów
  • masło
  • jogurt naturalny - kilka łyżek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • świeży szczypior
  • świeża natka pietruszki
  • cytryna
  • chleb z ziarnami (własny wypiek)
Wykonanie:

Odkrajmy brzegi kanapki, smarujemy masłem, układamy ser kroimy w trójkąty. Kładziemy na nich łososia.
 W osobnej miseczce łączymy jogurt z sola, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Delikatnie ozdabiamy jogurtem kanapki a następnie sparzoną wcześniej cytrynę ścieramy na tarce posypując nasze kanapeczki.

















Herbatkę proponuję czarną zalaną wrzątkiem z małymi plasterkami świeżego imbiru, plastrem sparzonej cytryny, posłodzoną miodem lipowym.








 Smacznego i przyjemnego dnia :)


4 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...