środa, 20 lutego 2013

Filet z kurczaka z patelni grillowej z kremem ziemniaczanym




Filet z kurczaka z patelni grillowej z kremem ziemniaczanym



Alternatywa na smaczny i szybki posiłek


Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • ćwiartka niedużej cebuli
  • masło 30 g
  • 4 łyżki mleka
  • sól morska 
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa - szczypta
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:

Umyty i osuszony filet z kurczaka przecinamy na pól, tak aby uzyskać dwa, odcinamy nieładne końcówki po bokach. Rozgrzewamy patelnie grillowa i kładziemy na niej nasze mięso. Smażymy z obydwu stron przyprawiając delikatnie solą i pieprzem. Kiedy filety nasze będą przyrumienione ściągamy z patelni. W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki z marchewką, czosnkiem, cebulką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową około 15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masełko, mleko i miksujemy na aksamitny krem. Sos do filetów to proste połączenie ketchupu z musztardą, oliwą i posiekaną pietruszką.
Układamy wszystko na talerzu i podajemy.






Smacznego.

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...