środa, 30 stycznia 2013

Zupa krem cebulowo imbirowa z curry



Zupa krem cebulowo imbirowa z curry


Rozgrzewająca, aksamitna i nieco pikantna zupa kremowa z cebulą i cennym imbirem, polecam ją na chłodniejsze dni. Aby zupa nie była aż taka ostra i aromatyczna można przyprawy zredukować wedle własnych potrzeb i gustu :)

Składniki:

  • cebula - 5 sztuk
  • czosnek - dwa ząbki
  • imbir swieży - oklo 3 cm (dostępny w każdym prawie sklepie)
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • woda - około 1,5 litra
  • sól morska - około 2 łyżeczki (wedle smaku)
  • pieprz - pól łyzeczki
  • curry w proszku - dwie łyżeczki
  • pieprz cayenne - szczypta
  • kmin rzymski - szczypta
  • goździki - 4 sztuki
  • cukier trzcinowy - dwie łyżeczki
  • oliwa - 1 łyżka
  • masło - 30 g
  • ocet balsamiczny z białego wina - 2 łyżki
  • śmietanka słodka - 200 g
  • ser żółty - 50 g
  • natka pietruszki - kilka gałązek

Wykonanie:


Do rozgrzanego tluszczu w garnku dorzucamy cebulę pokrojoną w małą kostkę, solimy odrobinę i słodzimy, karmelizujemy przez chwilkę i następnie dodajemy w kolejności czosnek posiekany, imbir pokrojony w mała kosteczkę, ziemniaki też pokrojone w kostkę, wszystko mieszamy i doprawiamy resztą przypraw. Zalewamy wodą, tak aby warzywa przykryć, żeby pózniej zupa nie była ani za gęsta ani za rzadka, to ważne. Zostawiamy na małym ogniu około 15 minut. Kiedy zmiekną nasze warzywa dodajemy do smaku ocet balsamiczny, chwilę gotujemy około 5 minut, wyłączamy, wyciągamy goździki, a następnie miksujemy blenderem. Na końcu wlewamy śmietankę słodką (można zastąpić mlekiem kokosowym a wzbogaci ono smak zupy). 
Na talerzu ozdabiamy startym serem na dużych oczkach oraz świeżą natką pietruszki.





Z ciasta, które zostało mi po tarte flambée z poprzedniego dnia uformowałam i upiekłam mini bagietkę  podając jako dodatek do zupy.  

Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. bARDZO ATRAKCYJNE POŁĄCZNENIE PRZYPRAW I FAKTYCZNIE TAKA CEBULOWA - PRAWDZIWEIE CEBULOWA ZUPA ZAGĘSZCZONA JEDYNIE KARTOFLAMI W NIEWIELKIEJ ILOŚCI, BRZMI WIĘCEJ NIŻ ZACHĘCAJĄCO. nO I CEBULOWEJ W MOIM REPERTUARZE ZUP JESZCZE NIE BYLO!

    OdpowiedzUsuń
  2. to po prostu nie może być nie dobre, zwłaszcza, że tak pięknie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutnie uwielbiam zupy cebulowe. ta wersja musi być mega pyszna! pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozdrawiam rowniez i zapewniam, ze zupka jest pyszna :)

      Usuń