wtorek, 22 stycznia 2013

Polędwiczki drobiowe w mleku kokosowym z papryką i sezamem

Polędwiczki drobiowe w mleku kokosowym z papryką i sezamem

Danie bardzo smaczne, proste i pełne aromatów, można je podawać z ugotowanym ryżem bądź chrupiącym świeżym pieczywem.

Składniki:

  •  polędwica drobiowa - około 500 g
  •  mleko kokosowe - 200 g
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • papryka czerwona  - 2 szt.
  • czosnek - 2,3 ząbki
  • limonka - 1 szt.
  • sezam - 1 łyżeczka
  • sól morska (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • kurkuma - szczypta
  • papryka słodka - szczypta
  • kmin rzymski - szczypta
  • bulion z indyka (może być dowolny) - 200 ml
  • miód lipowy - 2 łyżeczki
  • oliwa - 1 łyżka
  • masło - jedna łyżka
Wykonanie:

 Umyte i osuszone mięso smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie i maśle, dorzucamy pokrojoną w piórka cebulkę, następnie paprykę i posiekany czosnek. Przyprawiamy wszystko i zalewamy całość bulionem, sokiem z limonki i zostawiamy na małym ogniu około 5 minut.  Dodajemy mleczko kokosowe i chwile dusimy. W kolejności miód i na koniec posypujemy danie uprażonym sezamem.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Ojj, przyszności. Jako, że ostatnio mam fazę na mleczko kokosowe, nie mogę przejść obok tej potrawy obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, lubię takie połączenia - wygląda smakowicie:) Często sięgam w kuchni po mleko kokosowe...

    OdpowiedzUsuń