sobota, 26 stycznia 2013

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym i białym winie

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym i białym winie.

Danie, ktore pasuje idealnie na sobotnią kolację, jest naprawdę bardzo smaczne.

Proporcje dla dwóch osób. 

 Polecam gorąco.

Składniki:
  • filety z kurczaka - 2 szt.
  • pieczarki - 200 g
  • białe wino wytrawne - 200 ml
  • śmietanka słodka - 200 ml
  • makaron wstęgi - 250 g
  • oliwa - 5 łyżek
  • masło - 50 g
  • sól morska - pól łyżeczki
  • pieprz - szczypta
  • cytryna - pól
  • papryka zielona - 2 greckie podłużne
  • natka pietruszki -kilka gałązek
Wykonanie:

Świeże i umyte filety najpierw zamarynowalam, czyli skropiłam cytryną a następnie oliwą. Odstawilam na jedną dobę do lodówki.
Na drugi dzień do patelni w której rozgrzaliśmy oliwę kładziemy nasze filety razem z marynata i obsmażamy po 1 do 2 minut maksymalnie z obydwu stron.
Przekładamy do osobnego naczynia. W tym czasie do patelni dorzucamy masło i pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy chwilkę. W kolejności dolewamy nasze wino i czekamy aż odparuje alkohol i pozostanie pożądany aromat, po chwili dolewamy śmietankę i redukujemy sos. Przekładamy nasze filety spowrotem do patelni i chwilkę tylko dusimy.

Jako dodatek ugotowałam makaron wstęgi al dente, a sałatkę podałam ze świeżych chrupiących i pachnących papryk greckich. W tym przypadku należy umyte papryki pokroić w małe paseczki i zalać sosem z oliwy (2 łyżki) cytryny (1 łyżka) musztarda dijon (1 łyżka) sól, pieprz do smaku, posiekana natka pietruszki
i danie gotowe :)



Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz