środa, 5 grudnia 2012

Sałatka ze świeżej papryki

Sałatka ze świeżej papryki

proporcja dla dwóch osób

Składniki:

  • świeża czerwona papryka - 1 szt.
  • szalotka- 1 szt.
  • musztarda dijon - 1 łyżeczka od herbat
  • ocet balsamiczny z białego wina - 1 łyżka stołowa
  • oliwa - 3 łyżki stołowe
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypior

Wykonanie:

Paprykę kroimy  w paseczki, szalotkę w drobną kostkę. Mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy musztardę, oliwę i ocet balsamiczny, sól, pieprz. Tak sporządzonym sosem polewamy nasze warzywa, delikatnie mieszamy i posypujemy pociętym świeżym szczypiorkiem.

Dobra alternatywa jako surówka do dań głównych, na przykład do pieczonego kurczaka. Wedle uznania.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz