środa, 5 grudnia 2012

Risotto z szafranem na białym winie


Risotto z szafranem na białym winie


Składniki:

  • ryż do risotto - 1 szklanka (ok. 250 g)
  • bulion warzywny - 2 szklanki (ok. pół litra)
  • białe wino  (Chardonnay) - 1 lampka
  • szalotka - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól - 1/2 łyżeczki od herbaty
  • pieprz do smaku
  • szafran - szczypta
  • ser Grana Padano
  • masło - 80 g
  • oliwa - jedna łyżka stołowa

Wykonanie:

W wysokim garnku o grubym dni rozgrzewamy oliwę,  następnie dodajemy masło. Potem w kolejności; wsypujemy posiekaną szalotkę,  czosnek; ryż i mieszamy. Smażymy wszystko razem chwilę. Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje alkohol. Dodajemy szafran. Po chwili dolewamy po jednej szklance bulionu. Gotujemy chwilę cały czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pamiętamy by mieszać, pilnujemy by ryż nie przywarł do naczynia. Gdy zmięknie ryż, możemy wyłączyć ogień i dodać do dania starty ser Grana Padano oraz z jedną łyżkę masła dla poprawienia aksamitności potrawy.

Dodatek aromatyczny do wszystkich dań, rybnych jak i mięsnych.
Smacznego.



3 komentarze:

  1. Hmm.. w sumie to ani na oliwie, ani na maśle nie powinno się smażyć. Jak już to na oleju rzepakowym, który jest odporny na wysokie temperatury...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednakże gdy się pozna dokładnie czym tak naprawdę jest olej rzepakowy - wraca się do masła i oliwy, przecież nie smażymy w temperaturze 1800 stopni, masło z oliwą są wystarczające, do tego przyjazne sercu i wątrobie.

      Usuń
  2. W mojej kuchni uzywam tylko oliwy i masla, ewentualnie klarowane maslo, a to dlatego, ze stawiam na jakosc przede wszystkim, a risotto jest daniem wloskim, wiec tym bardziej nie powinno sie psuc jego smaku i zapachu, na ktore zwraca sie baczna uwage. Oliwa jest znakomita pod kazdym wzgledem a dla podwyzszenia walorow smakowych jak najbardziej maslo, a olej rzepakowy pozostawie bez komenatrza ;-)
    dziekuje bardzo za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń