czwartek, 13 grudnia 2012

Pierś z kurczaka w migdałowym sosie

Pierś z kurczaka w migdałowym sosie


Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • migdały - 1 garść
  • śmietanka słodka (30%) - 200 ml
  • 1 żółtko
  • masło
  • sól morska
  • pieprz

Marynata do kurczaka:
  • 1/2 cytryny
  • oliwa - 2 łyżki
  • miód akacjowy - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Do przygotowanej marynaty z cytryny, miodu i oliwy wkładamy pierś kurczaka i odstawiamy do lodoówki na około pół godziny.  Po upływie tego czasu naszą zamarynowaną pierś obtaczamy w migdałowych płatkach i przekładamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy z dwóch stron i wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na 15 minut. Następnie w czystym naczyniu rozgrzewamy resztę marynaty, dodajemy śmietanę z dobrze rozmieszanym żółtkiem i krótko gotujemy. Po wyciagnieciu naszego fileta z migdalami ten sos ktory powstal na wskutek pieczenia dolewamy do patelni i mieszamy dobrze ze soba. Piers przekrajamy i polewy sosem podanym na dowolnej salacie, W tym wypadku jest to rukola. Posypujemy prazonymi migdalami.

Smacznego !

1 komentarz: