poniedziałek, 31 grudnia 2012

Łosoś wędzony - przystawka

Łosoś wędzony - przystawka

Łosoś wędzony na zimno prosto z Norwegii, z cytryną i sosem jogurtowym.

Składniki:
  • łosoś wędzony (dowolna ilość z filetu)
  • sos do ryby (jogurt 3 łyżeczki, majonez 1 łyżeczka, 1/2 cytryny, sól morska, pieprz)
  • cytryna
Wykonanie:
Kroimy łososia w cienkie plastry i układamy na półmisku. Sos jest bardzo prosty i można go zrobić na wiele sposobów. U mnie jest to sos skomponowany z jogurtu, majonezu i cytryny.
Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem i młodym białym winem wytrawnym.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Najlepiej smakuje w prostej postaci, u mnie też łosoś tylko w roladkach z ciasta francuskiego(kuchnia lidla),pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czasem prostota jest najlepsza, ja też uwielbiam wędzonego łososia, zazwyczaj kupuję ze suempolu, bo wg mnie jest najlepszy i często robię tak jak ty, to rozkosz dla podniebienia, a roboty tyle co nic :D

    OdpowiedzUsuń