piątek, 14 grudnia 2012

Łosoś na maśle z risotto

Łosoś na maśle z risotto


Składniki:
  • świeży łosoś - 200 g
  • sól morska
  • pieprz
  • masło do smażenia - około 50 g
  • ryż na  risotto  - 1 szklanka
  • białe wytrawne wino (chardonnay) - 1 lampka
  • bulion (dowolny) - 2 szklanki 
  • masło do risotta - 1 łyżka
  • sól i pieprz do risotta
  • 1/2 cebuli
  • oliwa - 1 łyżka
  • ser grano padano - 1 łyżeczka

 Wykonanie:

Tak kroimy łososia, aby uzyskać płaski kawałek ze skorą w środku. Przyprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy masło. Obsmażamy z dwóch stron - krótką chwilę.
Risotto przygotowujemy według klasycznego przepisu (moja propozycja) - posiekaną cebulkę wrzucamy do  garka na rozgrzaną oliwę, chwilę smażymy, po czym wsypujemy ryż na risotto, przyprawiamy solą i pieprzem i  smażymy chwilkę aż lekko się zeszkli i połączy z cebulką. Zalewamy winem i czekamy aż alkohol odparuje pozostawiając aromat wina. Dolewamy bulion i gotujemy kolejną chwilę aż ryż zmięknie. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę masła i ser.

To jest proste danie i bardzo smaczne, można do tego podać buraczki w jogurcie, seler, który polecam na moim blogu jak i również klasyczną sałatę z sosem vinaigrette i oczywiście białe wytrawne wino.
Smacznego :)

3 komentarze: