niedziela, 16 grudnia 2012

Krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą

Dla jednej osoby

Skladniki:
  • gotowane krewetki - 5 szt.
  • pomarańcza - 1 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • szczypiorek
Wykonanie:

Obieramy nasze krewetki i płuczemy pod bieżącą wodą, na zewnątrz przecinamy lekko wzdłuż, usuwamy układ pokarmowy, płuczemy ponownie. Układamy na półmisku. Pomarańczę myjemy a następnie obieramy ze skóry tak aby nie było błon. Wykrawamy księżyce między błonami. Dodajemy do krewetek. W osobnej miseczce łączymy oliwę, ocet, przyprawy i szczypiorek. Tak sporządzonym sosem polewamy krewetki z pomarańczą i gotowe. 


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Ça m'a l'air absolument délicieux ! (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Merci, c'est en effet délicieux, c'est pourquoi je vous invite à essayer par vous-même !

    OdpowiedzUsuń
  3. podgotowane, surowe krewetki sa szare i niejadalne w tej postaci,
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytałam bo nic nie piszesz na ten temat :-)
    Dzięki za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwzglednilam w skladnikach ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń