wtorek, 13 listopada 2012

Zupa z porów i ziemniaków

Zupa z porów i ziemniaków

     Skladniki :
  • por 2 szt.
  • ziemniaki 2 szt.
  • sól morska
  • pieprz
  • cukier brązowy
  • oliwa
  • masło
  • miód akacjowy
  • bulion warzywny 2 szklanki
  • mleko 1/5 szklanki
  • prażone pestki dyn i- garść
  • jedna mała ostra papryczka
  • świeży imbir

Wykonanie :
Pory myjemy a następnie po odcięciu końcówek kroimy na większe talarki. Płuczemy na sitku, ponieważ por lubi być w środku przybrudzony. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy duży plaster masła (nie żałujemy go) i w kolejności; małą papryczkę, którą lekko podsmażamy, wrzucamy nasz pokrojony i czysty por, lekko posypujemy cukrem brązowym, w ten sposób karmelizujemy nasz por. Na tarce trzemy świeży imbir, którego niewielką ilość dodajemy do zupy, uważając by nie zdominował smaku potrawy. Całość mieszamy i lekko dusimy. Dodajemy obrane, wymyte i pokrojone w plastry ziemniaczki, mieszamy całość. Dolewamy dwie szklanki bulionu warzywnego, mieszamy i następnie półtorej szklanki mleka. Przyprawiamy: solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Po wyłączeniu wyciągamy papryczkę i miksujemy na aksamitną masę. Dodajemy łyżeczkę miodu akacjowego i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Efekt na załączonym obrazku :)
Jeżeli ktoś lubi bardziej klarowną zupkę, może sobie ją przetrzeć przez sitko (tak zwykle robię).
Życzę smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz