sobota, 17 listopada 2012

Zupa cebulowa z białym winem i imbirem

 Zupa cebulowa z białym winem i imbirem


       Składniki :

  • 4 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziemniak
  • świeży imbir (mały kawałek ok. 2 cm)
  • białe wytrawne wino - 1lampka
  • sól morska - pół łyżeczki od herbaty
  • pieprz - szczypta
  • kmin rzymski - szczypta
  • cukier brązowy -  2 łyżeczki od herbaty
  • oliwa - 1 łyżka stołowa
  • masło - jedna łyżka stołowa
  • bulion drobiowy lub warzywny - 300 ml
  • goździki - 2 szt.
  • świeży koper do posypania

 Wykonanie :

Kroimy cebulę w talarki i wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Mieszamy, delikatnie solimy i słodzimy, by cebulę skarmelizować.  Dodajemy czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę, pieprz i kmin rzymski. Imbir przecieramy na tarce (około 2 cm) i dodajemy do garnka. Kroimy ziemniaka w talarki i wraz z goździkami dodajemy do garnka. Wszystko razem smażymy chwilę. Teraz dolewamy wino i gotujemy przez chwilę, aż odparuje alkohol. Następnie dolewamy bulion i gotujemy całość na małym ogniu około 10 minut. Na koniec wyciągamy goździki i całość miksujemy blenderem. Przyozdabiamy źwieżym koprem.
Smacznego !



To jest bardzo smaczna zupa pełna aromatów, podajemy ją z pieczywem pełnoziarnistym.
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz