wtorek, 13 listopada 2012

Bulion warzywny

 Bulion warzywny


Skladniki :
  • Por 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 główka.
  • marchew 4 szt.
  • nać selera - jedna łodyżka
  • pół selera (korzeń)
  • pietruszka 1 szt. (korzeń)
  • swieża natka pietruszki
  • swieży rozmaryn (mała gałązka)
  • lubczyk swieży  (kilka listków)
  • masło lub oliwa
  • sól morka
  • pieprz 
  • liść laurowy (3 listki)
  • ziele angielskie  (3 ziarna) 
  • gożdziki (szt.5)
  • suszone grzyby

Wykonanie :
Do napełnionego wodą garnka wrzucamy umyte, przygotowane warzywa w kolejności: 1) por, 2) cebulę nabijamy goździkami (jeżeli ktoś chce moze wg tradycyjnej kuchni polskiej cebulę podpiec),3) suszone grzyby (mogą być prawdziwki), które wcześniej myjemy i moczymy, po czym wrzucamy do naszego bulionu, 4) caly jeden obrany czosnek, 5) marchew obraną i przeciętą wzdłuż na dwie połowy, 6) pietruszkę obraną i naciętą od szerokiej strony, 7) połowę obranego korzenia selera, 8) gałązkę rozmarynu (jeżeli ktoś nie lubi swieżych ziół -  nie ma takiej konieczności,  można świeżą natką pietruszki dodawaną na końcu), 9) następnie lubczyk, który chyba każdy lubi, doda  bulionowi wspaniałego aromatu, 10) liście laurowe, ziele angieslkie, 11) z solą ostrożnie - na poaczatek 3 łyżeczki od herbaty ( w zaleznosci od pojemnosci garnka), 12) pieprz do smaku.
. Przy końcu gotowania dodajemy łyżkę stołową masła lub oliwy (nada naszemu rosołowi autentyczności, ale nie trzeba dodawać tłuszczu). Całość gotujemy około godziny.
Na koniec przecedzamy i rozlewamy gorący bulion do słoików, zakręcamy na gorąco i po ostygnięciu wkładamy do lodówki. To jest niezawodny sposób na konserwowanie bulionu i to nie tylko warzywnego. Ponad dwa tygodnie spokojnie zachowują swoją świeżość. Każdego dnia możemy dzięki temu przygotować różne dania, zupy i sosy na bazie tych właśnie bulionów.
 Proszę również zwrócić uwagę, że w moich daniach nie ma ulepszaczy smakowych.Polecam iść tą drogą dla naszego dobra a przede wszystkim zdrowia.

Życzę Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz