wtorek, 13 listopada 2012

Śledzie w sosie musztardowo - jogurtowym z kaparami i gotowanymi ziemniakami w przyprawach


 Śledzie w sosie musztardowo - jogurtowym z kaparami i gotowanymi ziemniakami w przyprawach

 Składniki:
  • 4 filety śledziowe
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 cebula
  • 200 g jogurtu naturalnego typu grecki
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego z białego wina
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 limonka (albo cytryna)
  •  1 gałązka świeżego rozmarynu do ozdoby
  • 4 ziemniaki
  • 3 szczypty papryki słodkiej
  • 2 szczypty kurkumy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 plaster masła
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
Wykonanie:

Śledzie dokładnie płuczemy, układamy na półmisku i skrapiamy je limonką bądź cytryną, oprószamy pieprzem, kroimy każdy filet na 3 części. W osobnej miseczce przygotowujemy sos - odpowiednio według kolejności składniki: 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki jogurtu, cukier do smaku, 2-3 łyżki octu balsamicznego, pokrojoną jedną cebulę w paseczki, kapary - wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie do sosu dodajemy pokrojone wcześniej śledzie, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. 
W międzyczasie gotujemy ziemniaki  pokrojone na połówki, z cebulą przekrojoną również na połówki - przyprawione solą, szczypta papryki słodkiej oraz szczypta kurkumy i pieprzu. Po 20 minutach zdejmujemy z ognia, odcedzamy i dodajemy plasterek masła. Tak ugotowane ziemniaki układamy na talerzu i dopieszczamy zdrowymi i dietetycznymi śledziami w sosie musztardowo - jogurtowym.
Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz