niedziela, 11 listopada 2012

Sałata batawia (Laitue batavia) w sosie vinaigrette



 Sałata batawia (salade batavia) w sosie vinaigrette 


Składniki:


  • 1 główka sałaty batavia
  • szalotka 4 szt.
  • oliwa
  • ocet vinaigre (albo balsamiczny z białego wina)
  • odrobina soli 
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki 




Wykonanie: 

 

Opłukaną sałatę rozrywamy na mniejsze części układając w misce, następnie pokrojoną szalotką posypujemy całość i polewamy sosem vinaigrette, do której dodajemy posiekaną wcześniej natkę pietruszki (ona nada piękny zapach potrawie)

Jest to alternatywa na zdrowy, smaczny i w dobrym stylu posiłek, bogaty w witaminy, po którym możemy przystąpić do dania głównego.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz