poniedziałek, 19 listopada 2012

Ratatouille

Ratatouille

Składniki:
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • bakłażan - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • młoda cukinia - 3 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • tymianek
  • sól morska - 1/2 łyżeczki od herbaty
  • pieprz
  • slodka papryka 1/2 łyżeczki
  • sos pomidorowy - 250 ml 
  • bulion warzywny lub drobiowy - 250 ml 
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki od herbaty
  • ser parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia - 3 łyżki stołowe


Wykonanie:

Kroimy cebulę w małą kosteczkę. Następnie myjemy cukinię, odcinamy końce i kroimy w kosteczkę, razem ze skórką. Wszystko wrzucamy do miski. Następnie myjemy bakłażan, odcinamy końce i kroimy w kosteczkę. Nie ma potrzeby usuwania miąższu. Wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ciemniał. Myjemy paprykę, usuwamy nasiona i kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski. Rozgniatamy czosnek i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
W wysokim garnku, najlepiej takim z podwójnym dnem rozgrzewamy lekko oliwę i wrzucamy czosnek. Pilnujemy by się nie przypalił.Następnie wrzucamy cebulę, mieszamy. Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i słodką papryką, mieszamy i chwilę smażymy.  
 Kiedy połączy się nam się cebula z przyprawami, dodajemy w kolejności  cały czas mieszając: paprykę, cukinię i bakłażan. Posypujemy tymiankiem i mieszamy całość.
Wlewamy sos pomidorowy (zastępuję w ten sposób świeże pomidory, których brak od jesieni do wiosny). Mieszamy  całość i dolewamy szklankę (250 ml) bulionu. Dusimy ok. 5-10 minut. 
Podajemy ze świeżą bagietką, posypane serem parmezanem.

Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. Cześć :) Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog.

    Wszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/nominacja-do-akcji-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń